We verzamelden voor jullie het interessantste wat we de afgelopen tijd lazen:
🚀 Ruimterealisme en historische kolonisatie paralellen?
⏳ Niet alle langetermijndenken is per definitie goed.
🧠 Bewustzijn en de losse eindjes van het materialisme.
👾 Wat is de Metaverse?
👣 Wrijving tussen mensdier en maatschappij; over ons misleidende privacy gevoel, de psychologie van slachtofferschap en het politieke mijnenveld rond genetica.
Wat betekent het als de mensheid permanent de ruimte gaat bevolken? Deze vraag wordt steeds urgenter nu er een tweede Space Age (en Race) op gang aan het komen is waarin niet enkel natiestaten, maar ook commerciële partijen een grote rol gaan spelen.
⛽ Is geld betalen om olie in de grond te houden wel zo’n goed idee? 🌈 Waarom gelddiversiteit nodig is voor een duurzamere en veerkrachtige economie. 🌱 En welke rol spelen cryptomunten eigenlijk in dit alles…
Wat kost (stoppen met) broeikasgas ☁️ hoe financieren we de transitie 💰 Wie is Delton Chen en hoe zou zijn carbon coin voorstel ons kunnen helpen de klimaatcrisis door te komen en de mens weer in balans met de planeet te brengen. 🌍
Een vooruitblik op de onderwerpen waar we de komende maanden over willen schrijven en wat lees- en luistertips over de zoektocht naar een sociaal vangnet voor de digitale economie.
Vandaag willen we het hebben over de klimaatcrisis en waarom de moderne samenleving en haar leiders maar niet tot de actie overgaan die zo hard nodig is. Wat er misschien nodig is, is een ander groot verhaal. Niet alleen voor de samenleving waaraan we bouwen, maar ook verhalen over hoe we daar komen en hoe we door het dal van deze klimaatcrises moeten zien te komen.
💬 Het beste uit de comments. Trotse schrijnwerkers in Zweden en de betekenis van manuele en emotionele intelligentie in Star Trek.
↩️ Een follow-up op onze nieuwsbrieven over bewustzijn en de zelfrijdende samenleving.
🌍 Tot slot een paar uitzoomers. Vitamines voor het oprekken van de tijdsgeest met onder andere waarom kloktijd ons niet goed helpt om de klimaatdeadlines te halen.
De grootste kloof in de moderne samenleving is waarschijnlijk die tussen de zogenaamde ‘hoogopgeleiden’ en ‘laagopgeleiden’. Hoe is deze kloof ontstaan en kunnen we hem oplossen?
Vandaag schrijven we over de ruimte. Over hoe we die kunnen omarmen, wat voor vreemde dingen er allemaal uit voort kunnen komen, en hoe hierover te schrijven als nuchtere toekomstdenkers.
In deze nieuwsbrief onderzoeken we waar de zelfrijdende auto nu staat en wat de eventuele komst van autonoom transport kan betekenen voor de ruimtelijke ordening en onze alledaagse ruimtelijke ervaring. Het is geen volledig uitgewerkt toekomstscenario maar eerder een verkenning van de elementen waaruit zo’n scenario zou kunnen bestaan met veel beeldmateriaal uit eigen koker.
Alfa’s en bèta’s, Humanisme en Materialisme. Twee kennisculturen en elkaar aanvullende wereldbeelden die voor vooruitgang maar ook veel spraakverwarring zorgen.
Dat wat niet meetbaar is, bestaat volgens de wetenschap niet. Dit wereldbeeld wordt het materialisme genoemd, en het was lange tijd het filosofische fundament onder de wetenschap. Maar nu is er één ding waarvan wetenschappers schoorvoetend toegeven dat het wellicht toch bestaat, ondanks dat ze het niet kunnen meten of berekenen: het bewustzijn.
Drie lenzen om onze plek in Het Lange Nu door te beschouwen: Overzicht: Waar zijn we? 🌍 Uitzicht: Waar kunnen we heen? 🔭 en Inzicht: Hoe komen we er? 🤔
Een online project begint bij de fundamenten waarop je gaat bouwen. In dit geval gaat dat over de digitale infrastructuur die we gebruiken. Nieuwsbrieven zijn hot en happening en er zijn legio platformen zoals Substack en Revue om uit te kiezen, maar wij hebben gekozen om het platform uiteindelijk zelf te bouwen.
Een lidmaatschap voor de believers, de mensen die vol achter onze missie staan en meteen een jaarlidmaatschap van 100 euro willen afsluiten. Want wat nou als we 100 of 200, of misschien zelfs meer Founding Members kunnen vinden? Dan kunnen we NEE zeggen tegen ander werk en tijd en geld kunnen vrijmaken om fantastische content te gaan maken.
Uiteindelijk is het geworden: De Chrononauten – Thuiskomen in Het Lange Nu. Nerdy, een beetje mysterieus, maar toch open genoeg zodat het van alles kan zijn en nog kan worden.