Data to the People! — De Overheid in 02045

-

Hoi, Ed en Chris hier 👋 Het ‘hier en nu’ is een moment dat eeuwen beslaat. In de Atlas van het Lange Nu schrijven we daarom over historische onderstromen, maatschappelijke denkramen en inspirerende toekomstscenario’s.

Eerst een huishoudelijke mededeling: De uitschrijffunctie functioneert niet goed. Enkelen van jullie krijgen deze mail nu dus ongewild. Excuses! Hoewel we jullie niet graag zien vertrekken, is dit natuurlijk niet de bedoeling. Mocht je van de lijst afwillen, reply op deze email. Hopelijk kunnen we het snel oplossen.

Als reactie op de val van het kabinet en Rutte’s aangekondigde vertrek uit de politiek delen we deze week een scenario over de toekomst van het openbaar bestuur.

Hoewel Nederlanders maar op hem bleven stemmen stond Mark Rutte als premier ook symbool voor de bestuurlijke constipatie van de overheid. Maandagmiddag, een paar uur nadat hij bekend had gemaakt de politiek ‘voorgoed’ achter zich te laten, schreef de NRC al in een analyse:

Maar de laatste jaren werd Rutte synoniem met de oude bestuurscultuur: zijn imago veranderde van probleemoplosser in sta-in-de-weg voor broodnodige verandering.

De toeslagenaffaire, de aardbevingsschade in Groningen, de chaos en ellende in de asielketen, de alomvattende stikstofcrisis, de broodnodige transitie naar circulaire landbouw, de gebroken huizenladder – met Rutte in het Torentje kreeg Den Haag weinig voor elkaar. Op geen van deze dossiers is er ook maar enige sprake van closure. Alles blijft maar dooretteren.

Nu is dat niet alleen de schuld van Rutte. Hij was een ouderwetse liberaal in een coalitiekabinet, aan het hoofd van verouderde instituties, in een tijd dat de hele wereld veranderde. Als liberaal dacht hij wellicht dat de samenleving, geholpen door wat heldere marktregels, zichzelf wel zou reguleren. Helaas. Die tijd is gevlogen. Er is meer nodig dan wat eerlijke marktregels.


🔐 Dit artikel is exclusief voor onze betalende leden. Log in of neem een betaald abonnement om verder te kunnen lezen en het maken van de Atlas van het Lange Nu te ondersteunen.

Onze dossiers