Fear follows Fiction

-

Hoi, Ed en Chris hier 👋🏾 Het hier en nu is een moment dat eeuwen beslaat. In de Atlas van het Lange Nu schrijven we daarom over historische onderstromen, maatschappelijke denkramen en inspirerende toekomstscenario’s.

Beste allemaal,

Kunstmatige intelligentie is een ontwikkeling waarbij iedereen, ook wij, hunkert naar een denkkader dat grip geeft op de zaak. Dit is uiteraard lastig bij iets wat nog zo nieuw is, waarbij de gevolgen nog onduidelijk zijn en waar hype dan wel angst de overhand hebben. Die angst voor AI zegt veel over ons dominante mens- en wereldbeeld. Daarom in deze editie een kleine analyse van de cliché’s en de verbeeldingen die het gesprek over AI vormgeven. En die, zo denken wij, ons op dit moment meer in de weg zitten dan dat ze ons AI helpen te begrijpen.

De volgende keer onderzoeken we wat dan wél een nuttig denkkader voor kunstmatige intelligentie zou kunnen zijn. Maar nu eerst een verkenning van het mythologische verbeeldingslandschap rondom kunstmatige intelligentie.


🔐 Dit artikel is exclusief voor onze betalende leden. Log in of neem een betaald abonnement om verder te kunnen lezen en het maken van de Atlas van het Lange Nu te ondersteunen.

2 REACTIES

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MvG
MvG
8 maanden geleden

Misschien kan de verbeelding erbij dat onze gehele werkelijkheid is overgenomen door (een) AI en wij gedegradeerd zijn tot onbewuste wezens in een virtuele wereld? Zie bijvoorbeeld Welt am Draht en Matrix.

Onze dossiers