#0019 / 🌈 Waarom gelddiversiteit nodig is voor een duurzame toekomst

Investeer in de toekomst 📬

Je leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject}
                             

Published on september 4, 2021

Reader Interactions

Comments

 1. Heren, veel plezier in Utrecht!

  Nog een nabrander over geld en diversiteit, die ik nog mis in de discussie.

  Geld is conform Lietaer’s gedachtengoed inderdaad een afspraak, maar het geld heeft pas echt algemene erkende waarde als je er je (vermogens)belastingen mee kan betalen. Deze factor heeft grote invloed op acceptatie door alle stakeholders bij een munt.

  Een leuk voorbeeld vond ik het gebruik van wampums (schelpen), die in koloniaal Amerika als wettig middel voor het betalen van belastingen werd ingezet. Vaak is dit een gevolg van schaarste in een andere munt (in dit geval aanvoer van muntgeld uit Europa). https://books.google.nl/books?id=YW2YDwAAQBAJ&pg=PA157&dq=wampum+beads+as+tax
  Een verscholen belasting zit er bovendien in de zogenaamde seigniorage. https://www.dfbonline.nl/begrip/9322/seigniorage

  Aan beide kanten van het economische spectrum, Van Bitcoiners & neo-Austrians tot de vriendinnen van Pérez, Mazzucato (The Enterpreneurial State) en Raworth (Doughnut economy) en de MMT-ers is men heel slordig in het erkennen van deze aspecten die echt onderdeel van de afspraak die een munt is. Om niet te zwijgen van de daarbij horende neven-effecten. Ze hebben namelijk grote invloed op het echt willen toestaan van diversiteit.
  Het is niet voor niets dat de centrale banken heel hard bezig zijn met een (echt) digitale munt.