Test pagina 01 – Archief

De Toekomst is Magisch

Magie is van alle tijden en alle culturen – dus ook van die van morgen.

Hoe schaal je liefde?

“People only do things for other people for three reasons – love, money, or force.”

De Digitale Sfeer als Publiek Domein

Marktdenken, -regels en -rollen schieten tekort in het vatten van de digitale arena waarin onze gemeenschap en cultuur vorm krijgt. Drie Publieke-Domein-denkers kunnen ons helpen voorbij de marktlogica te kijken.

Steun ons, word betalend lid!

Het is zover! Je kan de ons nu eindelijk financieel ondersteunen in het maken van de Atlas van het Lange Nu, en meer…

Datagolems en Taalavatars

Iedere informatietechnologie creëert zijn eigen virtuele realiteiten en kunstmatige intelligenties. — Over hoe het gesproken, geschreven en geactiveerde woord steeds complexere realiteiten produceert, en onze werkelijkheid radicaal verandert.

Fear follows Fiction

Onze angsten omtrent AI zeggen veel over ons dominante mens- en wereldbeeld, en vrij weinig over wat AI nu echt is. Een kleine verkenning van het AI verbeeldingslandschap.

Van Humanisme naar Sentientisme?

Waarom bewuste wezens, of deze nu mens, dier of machine zijn, wel eens het nieuwe centrum van ons ethische kompas zouden kunnen worden.

De Onderzeebootsamenleving

Compliance door top-down-controle, of bottom-up-vertrouwen. Of, hoe met steeds meer mensen te overleven binnen een krimpende planetaire ruimte.

Uncanny Intelligence

Hoe A.I. ons de Uncanny Valley van cognitie, intelligentie en bewustzijn in loodst. Weird times ahead!

De Vooruitgang Voorbij

Over Nederland als post-groei laboratorium? Naderen we Peak Data? En ‘no net land take’, een degrowth initiatief van de EU.

Waar liggen de grenzen van A.I?

GPT-4 kan zichzelf verbeteren, redeneren en reflecteren, en wordt op grote schaal uitgerold. Hoe gaan we hier mee om? Wat zijn de grenzen van wat AI mag en kan, en wie is er verantwoordelijk?

Een Kaart van het Lange Nu

Alsjeblieft; ons denkraam over de drie kennis tradities van ons lange nu. Ontmoet de Homo Nobilis, Economicus en Romanticus en geef ze een plekje aan de muur.

Hoe snel stijgt de zee?

Over complexiteit, onvoorspelbaarheid en de noodzaak voor nieuwe manieren van denken.

📚 De Chrononauten Leesmap met ruimterealisme, de Metaverse, genetica als politiek mijnenveld, en nog veel meer.

We verzamelden voor jullie het interessantste wat we de afgelopen tijd lazen:
🚀 Ruimterealisme en historische kolonisatie paralellen?
⏳ Niet alle langetermijndenken is per definitie goed.
🧠 Bewustzijn en de losse eindjes van het materialisme.
👾 Wat is de Metaverse?
👣 Wrijving tussen mensdier en maatschappij; over ons misleidende privacy gevoel, de psychologie van slachtofferschap en het politieke mijnenveld rond genetica.

🖖 Zal de mens ooit een ruimtewezen worden?

Wat betekent het als de mensheid permanent de ruimte gaat bevolken? Deze vraag wordt steeds urgenter nu er een tweede Space Age (en Race) op gang aan het komen is waarin niet enkel natiestaten, maar ook commerciële partijen een grote rol gaan spelen.

🌞 Zomerverhaal – De Wolf (4/4)

👋 Welkom tijdreizigerJe leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject} {preheader} ‌ DE CHRONONAUTEN Atlas van Het Lange Nu In deze nieuwsbrief het laatste deel van De Wolf, een kort…

🌞 Zomerverhaal – De Wolf (3/4)

👋 Welkom tijdreizigerJe leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject} {preheader} ‌ DE CHRONONAUTEN Atlas van Het Lange Nu In deze nieuwsbrief het derde deel van De Wolf, een kort…

🌞 Zomerverhaal – De Wolf (2/4)

👋 Welkom tijdreizigerJe leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject} {preheader} ‌ DE CHRONONAUTEN Atlas van Het Lange Nu In deze nieuwsbrief het tweede deel van De Wolf, een kort…

🌞 Zomerverhaal – De Wolf (1/4)

In deze nieuwsbrief de eerste aflevering van De Wolf, een kort sciencefictionverhaal over een toekomstig Rotterdam en een van haar illustere bewoners.

🤖 Wat als robots ons werk overnemen?

👋 Welkom beste tijdreiziger!Je leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject} {preheader} No. 0012 / 17-07-02021 / Archief / Abonneren ‌ DE CHRONONAUTEN Atlas van Het Lange Nu ‌ In…

💬 Wie is de held in de transitiemythe en kan een mythe ook onheroïsch zijn?

👋 Welkom tijdreizigerJe leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief: ⚔️ Klimaat helden vs. mentoren / 🎬 De monomythe in Hollywood / 🤔 Campbell’s criticasters / 🌍 Waar is…

⛩️ Kan mythologie ons helpen in de klimaatcrisis?

Vandaag willen we het hebben over de klimaatcrisis en waarom de moderne samenleving en haar leiders maar niet tot de actie overgaan die zo hard nodig is. Wat er misschien nodig is, is een ander groot verhaal. Niet alleen voor de samenleving waaraan we bouwen, maar ook verhalen over hoe we daar komen en hoe we door het dal van deze klimaatcrises moeten zien te komen.

📬 Ruimte voor de Community

💬 Het beste uit de comments. Trotse schrijnwerkers in Zweden en de betekenis van manuele en emotionele intelligentie in Star Trek.

↩️ Een follow-up op onze nieuwsbrieven over bewustzijn en de zelfrijdende samenleving.

🌍 Tot slot een paar uitzoomers. Vitamines voor het oprekken van de tijdsgeest met onder andere waarom kloktijd ons niet goed helpt om de klimaatdeadlines te halen.

🎒 Onderwijs als ongelijkheidsmotor

De grootste kloof in de moderne samenleving is waarschijnlijk die tussen de zogenaamde ‘hoogopgeleiden’ en ‘laagopgeleiden’. Hoe is deze kloof ontstaan en kunnen we hem oplossen?

🛸 Hoe serieus te praten over ufo’s…

Vandaag schrijven we over de ruimte. Over hoe we die kunnen omarmen, wat voor vreemde dingen er allemaal uit voort kunnen komen, en hoe hierover te schrijven als nuchtere toekomstdenkers.

🚘 De Zelfrijdende Samenleving

In deze nieuwsbrief onderzoeken we waar de zelfrijdende auto nu staat en wat de eventuele komst van autonoom transport kan betekenen voor de ruimtelijke ordening en onze alledaagse ruimtelijke ervaring. Het is geen volledig uitgewerkt toekomstscenario maar eerder een verkenning van de elementen waaruit zo’n scenario zou kunnen bestaan met veel beeldmateriaal uit eigen koker.

🧠 Bewustzijn en het einde van het materialisme

Dat wat niet meetbaar is, bestaat volgens de wetenschap niet. Dit wereldbeeld wordt het materialisme genoemd, en het was lange tijd het filosofische fundament onder de wetenschap. Maar nu is er één ding waarvan wetenschappers schoorvoetend toegeven dat het wellicht toch bestaat, ondanks dat ze het niet kunnen meten of berekenen: het bewustzijn.

🦠 De Grote Omdraaiing

Over hoe de domesticatie van micro-organismen de mens kan helpen grote delen van de planeet terug te geven aan de natuur. 🌱