Test pagina 01 – Archief

Een Kaart van het Lange Nu

Alsjeblieft; ons denkraam over de drie kennis tradities van ons lange nu. Ontmoet de Homo Nobilis, Economicus en Romanticus en geef ze een plekje aan de muur.

Hoe snel stijgt de zee?

Over complexiteit, onvoorspelbaarheid en de noodzaak voor nieuwe manieren van denken.

📚 De Chrononauten Leesmap met ruimterealisme, de Metaverse, genetica als politiek mijnenveld, en nog veel meer.

We verzamelden voor jullie het interessantste wat we de afgelopen tijd lazen:
🚀 Ruimterealisme en historische kolonisatie paralellen?
⏳ Niet alle langetermijndenken is per definitie goed.
🧠 Bewustzijn en de losse eindjes van het materialisme.
👾 Wat is de Metaverse?
👣 Wrijving tussen mensdier en maatschappij; over ons misleidende privacy gevoel, de psychologie van slachtofferschap en het politieke mijnenveld rond genetica.

🖖 Zal de mens ooit een ruimtewezen worden?

Wat betekent het als de mensheid permanent de ruimte gaat bevolken? Deze vraag wordt steeds urgenter nu er een tweede Space Age (en Race) op gang aan het komen is waarin niet enkel natiestaten, maar ook commerciële partijen een grote rol gaan spelen.

🌞 Zomerverhaal – De Wolf (4/4)

👋 Welkom tijdreizigerJe leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject} {preheader} ‌ DE CHRONONAUTEN Atlas van Het Lange Nu In deze nieuwsbrief het laatste deel van De Wolf, een kort…

🌞 Zomerverhaal – De Wolf (3/4)

👋 Welkom tijdreizigerJe leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject} {preheader} ‌ DE CHRONONAUTEN Atlas van Het Lange Nu In deze nieuwsbrief het derde deel van De Wolf, een kort…

🌞 Zomerverhaal – De Wolf (2/4)

👋 Welkom tijdreizigerJe leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject} {preheader} ‌ DE CHRONONAUTEN Atlas van Het Lange Nu In deze nieuwsbrief het tweede deel van De Wolf, een kort…

🌞 Zomerverhaal – De Wolf (1/4)

In deze nieuwsbrief de eerste aflevering van De Wolf, een kort sciencefictionverhaal over een toekomstig Rotterdam en een van haar illustere bewoners.

🤖 Wat als robots ons werk overnemen?

👋 Welkom beste tijdreiziger!Je leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject} {preheader} No. 0012 / 17-07-02021 / Archief / Abonneren ‌ DE CHRONONAUTEN Atlas van Het Lange Nu ‌ In…

💬 Wie is de held in de transitiemythe en kan een mythe ook onheroïsch zijn?

👋 Welkom tijdreizigerJe leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief: ⚔️ Klimaat helden vs. mentoren / 🎬 De monomythe in Hollywood / 🤔 Campbell’s criticasters / 🌍 Waar is…

⛩️ Kan mythologie ons helpen in de klimaatcrisis?

Vandaag willen we het hebben over de klimaatcrisis en waarom de moderne samenleving en haar leiders maar niet tot de actie overgaan die zo hard nodig is. Wat er misschien nodig is, is een ander groot verhaal. Niet alleen voor de samenleving waaraan we bouwen, maar ook verhalen over hoe we daar komen en hoe we door het dal van deze klimaatcrises moeten zien te komen.

📬 Ruimte voor de Community

💬 Het beste uit de comments. Trotse schrijnwerkers in Zweden en de betekenis van manuele en emotionele intelligentie in Star Trek.

↩️ Een follow-up op onze nieuwsbrieven over bewustzijn en de zelfrijdende samenleving.

🌍 Tot slot een paar uitzoomers. Vitamines voor het oprekken van de tijdsgeest met onder andere waarom kloktijd ons niet goed helpt om de klimaatdeadlines te halen.

🎒 Onderwijs als ongelijkheidsmotor

De grootste kloof in de moderne samenleving is waarschijnlijk die tussen de zogenaamde ‘hoogopgeleiden’ en ‘laagopgeleiden’. Hoe is deze kloof ontstaan en kunnen we hem oplossen?

🛸 Hoe serieus te praten over ufo’s…

Vandaag schrijven we over de ruimte. Over hoe we die kunnen omarmen, wat voor vreemde dingen er allemaal uit voort kunnen komen, en hoe hierover te schrijven als nuchtere toekomstdenkers.

🚘 De Zelfrijdende Samenleving

In deze nieuwsbrief onderzoeken we waar de zelfrijdende auto nu staat en wat de eventuele komst van autonoom transport kan betekenen voor de ruimtelijke ordening en onze alledaagse ruimtelijke ervaring. Het is geen volledig uitgewerkt toekomstscenario maar eerder een verkenning van de elementen waaruit zo’n scenario zou kunnen bestaan met veel beeldmateriaal uit eigen koker.

🧠 Bewustzijn en het einde van het materialisme

Dat wat niet meetbaar is, bestaat volgens de wetenschap niet. Dit wereldbeeld wordt het materialisme genoemd, en het was lange tijd het filosofische fundament onder de wetenschap. Maar nu is er één ding waarvan wetenschappers schoorvoetend toegeven dat het wellicht toch bestaat, ondanks dat ze het niet kunnen meten of berekenen: het bewustzijn.

🦠 De Grote Omdraaiing

Over hoe de domesticatie van micro-organismen de mens kan helpen grote delen van de planeet terug te geven aan de natuur. 🌱

Welkom bij de Chrononauten!

Drie lenzen om onze plek in Het Lange Nu door te beschouwen: Overzicht: Waar zijn we? 🌍 Uitzicht: Waar kunnen we heen? 🔭 en Inzicht: Hoe komen we er? 🤔

🖖 De kunstvorm die betekenis geeft aan verandering

Deze week sturen we je de build-in-public e-mail #8, de laatste voordat we officieel en 100% onder De Chrononautenvlag gaan varen. De enige verandering waar jullie iets van zullen merken is dat de afzender van Monnik (info@monnik.org) in De Chrononauten (chris+ed@dechrononauten.nl) zal veranderen. Mocht je om wat voor reden dan ook niet mee willen verhuizen en…

🔭 Vier manieren om naar de toekomst te kijken

Dit is #7 in de Build-in-Publicreeks over hoe Christiaan en Edwin (Studio Monnik) aan De Chrononauten bouwen: een nieuwsbrief en communityplatform voor langetermijndenken. Beste allemaal, Nog 16 dagen totdat we helemaal officieel onder de Chrononauten-vlag gaan varen, en we de nieuwbrief vanuit ons eigen platform gaan versturen. Best wel spannend. Naar aanleiding van de vorige nieuwbrief kregen we weer wat…

🧐 Hoe maatschappelijke verschuivingen te duiden

Dit is #6 in de Build-in-Publicreeks over hoe Christiaan en Edwin (Studio Monnik) aan De Chrononauten bouwen: een nieuwsbrief en communityplatform voor langetermijndenken.  Beste allemaal,Het schrijven van deze editie was een klassiek al-doende-leert-men-moment. Na het inleidende deel 1 van vorige week dachten we dat we deel 2 over ons World Tree Model (WTM) wel in twee dagen op papier zouden…

🌱 Een denkraam voor Het Lange Nu: Het World Tree Model

Dit is #5 in de Build-in-Publicreeks over hoe Christiaan en Edwin (Studio Monnik) aan De Chrononauten bouwen: een nieuwsbrief en communityplatform voor langetermijndenken. 👋  Help ons nieuw publiek te bereiken door deze email door te sturen naar je vrienden en familie! Beste allemaal, Na de mail van vorige week hebben we opnieuw veel leuke reacties gekregen, en ook opnieuw veel dank daarvoor.…

👣 Onze visie en ons tentatieve stappenplan voor de nieuwsbrief en de community

Een online project begint bij de fundamenten waarop je gaat bouwen. In dit geval gaat dat over de digitale infrastructuur die we gebruiken. Nieuwsbrieven zijn hot en happening en er zijn legio platformen zoals Substack en Revue om uit te kiezen, maar wij hebben gekozen om het platform uiteindelijk zelf te bouwen.

🎫 Hoe ruimte te maken om te beginnen – Ons idee: Een Founding Membership

Een lidmaatschap voor de believers, de mensen die vol achter onze missie staan en meteen een jaarlidmaatschap van 100 euro willen afsluiten. Want wat nou als we 100 of 200, of misschien zelfs meer Founding Members kunnen vinden? Dan kunnen we NEE zeggen tegen ander werk en tijd en geld kunnen vrijmaken om fantastische content te gaan maken.

🥁 …en de naam van de nieuwsbrief wordt

Uiteindelijk is het geworden: De Chrononauten – Thuiskomen in Het Lange Nu. Nerdy, een beetje mysterieus, maar toch open genoeg zodat het van alles kan zijn en nog kan worden.