🌱 Hoe te overleven in de ruimte?

-

{subject}
                             

Verdieping

Meer over Gerard K. O Neill en zijn ruimtehabitats

3 REACTIES

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dick Alstein
Dick Alstein
3 jaren geleden

Er is geen enkele reden waarom mensen de ruimte in zouden moeten gaan, behalve dan het avontuurlijke ervan. Maar voor langer verblijf in de ruimte zie ik geen geldige redenen.

Wetenschap? Het is inderdaad nuttig om satellieten de ruimte in de sturen, om metingen aan de aarde te doen en om onze kennis van het heelal te verrijken. Maar dat kun je het beste doen zonder mensen mee te sturen. Mensen hebben zoveel extra faciliteiten nodig om te overleven, dat is gewoon niet efficiënt — los nog van de kans op ongelukken. Computerbesturing is nu al zover dat er karretjes rondrijden op Mars, terwijl een bemande reis naar Mars nog lang niet mogelijk is.

Maakindustrie? Als het zo zou zijn dat bepaalde producten alleen in de ruimte gemaakt kunnen worden, dan is dat een gruwelijk kostbare manier om die te maken, zeker als het massaproductie gaat worden. Dan kun je beter investeren in alternatieve producten of productiemethoden, dat is al gauw goedkoper. Hetzelfde geldt voor het idee om grondstoffen uit de ruimte te halen, maar dan in het kwadraat omdat je veel verder moet reizen en vaker de zwaartekracht moet overwinnen.

Existentieel risico? Het kan wenselijk zijn om gevaarlijke meteorieten te kunnen bestrijden, maar dat kan — alweer – het beste met onbemande raketten. Goed, over pakweg 1 miljard jaar zet de zon uit en wordt de Aarde onbewoonbaar, dus als de mensheid dat wil overleven moeten we op reis. Maar dat duurt nog wel even. Voorlopig is er een urgentere bedreiging, in de vorm van de klimaatcrisis en de vernietiging van het leefmilieu. Als dat is opgelost kunnen we wel eens gaan nadenken hoe je 8 miljard mensen op ruimtereis stuurt.

Spiritualiteit? Toerisme? Dat zijn kostbare dromen om te vervullen, en voor zover je die vervult blijft het bij een enkeling. Daartegenover staan de vele nadelen van ruimtevaart: de energiekosten, de vervuiling van de dampkring, het ruimtepuin, de risico’s op ongelukken, enzovoort. En tenslotte worden mensen gewoon ongelukkig van een lang verblijf in de ruimte. Denk maar aan het geestelijk leed dat de Covid-isolatie heeft veroorzaakt, en tel daar bij op dat je geen uitweg hebt in de vorm van een boswandeling of de hoop op een spoedig einde van het isolement.

Edwin Gardner
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Dick Alstein

Beste Dick,
Goeie punten allemaal – en zoals je zegt zal veel van wat de mens gaat doen in de ruimte onbemand en robotisch zijn, en als we er dan al zijn is eenzaamheid inderdaad ook een enorme grote uitdaging. Dank voor je toevoegingen.

Fons Snelder
Fons Snelder
3 jaren geleden

Het lijkt me nogal onzinnig om als mens de ruimte in te gaan. Ons lichaam is aangepast aan de omstandigheden hier op aarde zoals milieu, zwaartekracht, magnetische velden, enz.
De ruimte verkennen door robots lijkt me verstandiger en is veel goedkoper dan mensen de ruimte in te sturen. Ons inzetten voor een gezonde aarde met ontplooiingsmogelijkheden voor iedereen, dus eerlijke verdeling van welvaart en grondstoffen, lijkt me wenselijker dan het “veroveren” van de ruimte dat weer lijkt op een nieuw kolonialistisch hoofdstuk in de menselijke geschiedenis. Als de welvaart overal toeneemt zal dat ook bevorderlijk zijn voor de remming op de bevolkingsgroei, zie west Europa.

Onze dossiers