🖖 Zal de mens ooit een ruimtewezen worden?

-

{subject}
                             

Verdieping

Waarom microgravity factories bouwen?

2 REACTIES

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ed van Hinte
Ed van Hinte
3 jaren geleden

In de tekst mis ik enigszins de concrete wisselwerking tussen de kunsten en de ruimtevaart. Zo leerde bijvoorbeeld Werner von Braun van de film Frau im Mond (1929) van Fritz Lang dat de countdown meer drama opleverde dan gewoon afspreken ‘bij 10 druk je op het knopje’
Verder spot kunstenaar Laurie Anderson met de boodschap van de mensheid die de Amerikanen de ruimte in slingerden met de Pioneer 10 en 11 ruimtesonde 1972, waarop een man en een vrouw staan afgebeeld. De man heeft zijn rechterarm omhoog. Anderson vraagt zich af wat een alien daarvan zou vinden: zou die zich afvragen of die arm permanent in die positie is vastgezet. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_plaat_(Pioneerprogramma)#/media/Bestand:Pioneer_plaque.svg
Bij latere sondes ontstond controverse over de naaktheid van de afbeeldingen. Dit terzijde.
Dit illustreert wel de potsierlijke naïviteit waarmee wij mensen ‘de ruimte’ vaak benaderen. Naar Mars reizen zal technisch best kunnen maar het bewijs dat het kan, opgeteld bij prestige voor deze of gene is het enige resultaat. De mens een interplanetair wezen. Who cares? Net zoals ruimtestations vooral dienen om het repareren ervan te oefenen.
De ruimte is reusachtig interessant en genadeloos gigantisch. Mensen zelf wegkatapulteren maakt het onderzoek alleen maar ingewikkeld en kostbaar en je bereikt er vrijwel niets mee. Zelfs een mier in een vingerhoed op de Stille Oceaan stelt meer voor dan een mens in ons universum. En ruimtevaart voor de pret is hooguit een buitengewoon luxueuze kermisattractie.

Edwin Gardner
Beheerder
3 jaren geleden

Beste Ed,
Wat een mooie anecdote over von Braun! Ik wist dat hij samen optrok met Disney en dat hij inderdaad de rol van verbeelding in het verkopen van de ruimtevaart al vroeg door had en dat het een grote rol speelde in hoe de Apollo missies in beeld zijn gebracht.

En inderdaad de vraag wat er er precies te zoeken hebben is een goeie. Veel is namelijk een irrationeel en vaak bijna spiritueel verlangen (zoals bij de Russische Cosmisme waar ook Tsiolkovsky https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_cosmism ) mee bekend. Daarover in de volgende editie ook meer.

Rationaliteit is echter wel vaker geen enkele beperking gebleken voor het menselijk handelen, daarom is het het onderzoeken waard waar dit alles toe kan leiden. Juist omdat, zoals je al aangeeft, de ruimte op zoveel fronten zo radicaal vreemd (en vijandig) is voor de mensheid.

Onze dossiers