👋 Wij zijn Edwin Gardner en Christiaan Fruneaux, twee futurologen die al meer dan tien jaar onderzoek doen naar ons tijdsgewricht.

In de Atlas van het Lange Nu duiden we onze snel veranderende wereld vanuit de grote geschiedenis, het lange nu en de diepe toekomst.

Als we het moment waarin we leven oprekken tot decennia, eeuwen en zelfs millennia – wat zien we dan?

Van Humanisme naar Sentientisme?

Waarom bewuste wezens, of deze nu mens, dier of machine zijn, wel eens het nieuwe centrum van ons ethische kompas zouden kunnen worden.

De Onderzeebootsamenleving

Compliance door top-down-controle, of bottom-up-vertrouwen. Of, hoe met steeds meer mensen te overleven binnen een krimpende planetaire ruimte.

Uncanny Intelligence

Hoe A.I. ons de Uncanny Valley van cognitie, intelligentie en bewustzijn in loodst. Weird times ahead!

Hoe games ons kunnen laten voelen hoe een betere wereld eruit kan zien.

Games zijn uitermate geschikt om een duurzame en inclusieve verbeeldingen in ons te cultiveren. En daarmee te bouwen aan een hoopvolle toekomst.

De Vooruitgang Voorbij

Over Nederland als post-groei laboratorium? Naderen we Peak Data? En 'no net land take', een degrowth initiatief van de EU.

Waar liggen de grenzen van A.I?

GPT-4 kan zichzelf verbeteren, redeneren en reflecteren, en wordt op grote schaal uitgerold. Hoe gaan we hier mee om? Wat zijn de grenzen van wat AI mag en kan, en wie is er verantwoordelijk?

Mystieke worldbuilding en de naderende krimp van de wereldbevolking

Over de trancendentale wereld van Ovartaci en Earth4All, het nieuwste wereldmodel van de Club van Rome.

Hoe het extrapoleren van cultuur ons alternatieve systemen kan tonen

Computermodellen kunnen ons enkel de grenzen van de bestaande systemen tonen, voor nieuwe systemen hebben we (volgens ons) een verhalenmodel nodig zoals het World Tree Model.

Het nut van denkers zonder gedachten

Kunstmatige intelligentie raakt met ongelofelijke vaart verweven met ons denk en communicatie gereedschap. Wat betekent dit?