🥕 Hoe de transitie te financieren en de klimaatcrisis te bedwingen

-

👋 Welkom tijdreiziger!

Je leest een editie van de Chrononauten. Een wekelijkse nieuwsbrief en community voor langetermijndenkers. Hier kun je onze vorige edities lezen en hieronder kun je je gratis inschrijven voor de nieuwsbrief.

{subject}
                             

7 REACTIES

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter Blokdijk
3 jaren geleden

Heren Chrononaut, bij het lezen van dit stuk moest ik direct aan wijlen Bernard Lietaer denken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_Lietaer
Ik ontdekte zijn werk jaren geleden (2009?). Zijn werkgebied kruiste toen mijn interesses over muntsystemen, economie en complex flow systemen.
Lietaer schreef met anderen van de Club van Rome een geweldig boek “Geld en Duurzaamheid”. Lietaer keek naar muntsystemen met zeer natuurkundige lens. Hij zocht naar een duurzamere manier van het voorkomen van instabiliteit, rekening houdend dat elk muntsysteem zich non-lineair gedraagt. Black Swans zijn daarin dus een zekerheidje. Lietaer heeft veel Zuid-Amerikaanse muntcrashes meegemaakt in zijn loopbaan en zag dit als referentie. Aan het eind van zijn leven was hij heel enthousiast over blockchain-gebaseerde muntsystemen.
In het verlengde hiervan zocht ik kennis bij Professor Hoogduin (ex-DNB), die ook dezelfde complexiteit bestudeert en doceert in Groningen en bij zijn GloComNet-organisatie.

De Carbon coin heeft wel weg van wat Lietaer in het boek als de ECO beschreef. Ik vind dat er nu nogal lineair en geïsoleerd over deze munt gesproken wordt. Het om kunnen gaan met de te verwachten invloed die zo’n coin op bestaande (munt)systemen zal van groot belang zijn. De waarde(ring) van deze coin in het ecosysteem van producenten (vervuilers) en overheden (het is feitelijk een belastingtoken) heeft invloed op de prijsvoering in andere muntsystemen, waar mensen NIET meedoen aan de Carbon coin.
Je moet heel voorzichtig zijn met het toevoegen van munten in zo’n ecosysteem omdat het allerlei (prijs)neveneffecten heeft. Prijzen bewegen bovendien in anticipatie op, niet omdat er iets is gebeurd.

Ik kreeg vandaag wat langere termijn Technische Analyse plaatjes van futures op olie, gas, koper maar ook mais en graan. Ze staan allemaal op het punt van serieuze uitbraken (duurder). Men anticipeert massaal op schaarste dus. De gewone mens gaat grandioos de klos zijn als deze trends doorzetten. Het kan betekenen dat we die CO2 doelstellingen hiermee eenvoudig gaan halen, maar tegen welke maatschappelijke kosten.

Edwin Gardner
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter Blokdijk

Beste Wouter,

Dank je voor het onder de aandacht brengen van Lietaer, hele interessante figuur inderdaad. Ben al lekker down-the-rabbithole verdwenen over waar deze man allemaal mee bezig was. Zal ik zeker in de volgende editie even aandacht aan besteden.

Wouter Blokdijk
3 jaren geleden

Intro in Lietaer’s denkwereld: https://www.youtube.com/watch?v=LHhoWU_L2S4

Erik
Erik
3 jaren geleden

Hey wat een goede timing – net tMftF uitgelezen en vet benieuwd naar het carbon coin verhaald, dank voor de verdieping!

Edwin Gardner
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Erik

Graag gedaan – Ministry of the Future was ook wij op het spoor van dit idee kwamen. Waar sciencefiction al niet goed voor is 🙂

Fons
Fons
3 jaren geleden

De ontelbare crisissen die de wereld nu beleeft, zijn uitingen van een systeem dat in de afgelopen decenniae alle beslissingsmacht naar zich toe heeft mogen trekken.
Rationaliteit en menswaardigheid zijn dmv welbetaalde propaganda afgeschaft en het doodzieke systeem dat zo grotendeels, ongezien en achter schermen, de bestuursmacht met de te nemen richting voor een toekomst bepaalt, zal er echt niet beter van worden er nog een bouwsteen aan toe te voegen.
-de dokter is koortsig lyrisch hallucinerend, met een van armoede aan ondervoeding stervende patient-

Edwin Gardner
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Fons

Beste Fons,
Je hebt zeker gelijk dat de crises van vandaag diep verweven zijn met het systeem waar de wereld ‘op draait’ en de instituten die haar besturen. Daarom moeten we denk ik alternatieven en correcties daarvoor ontwikkelen, opgeven of ons afkeren van de status quo is geen optie. Nee is niet genoeg. Voorstellen tot verbetering, zoals die van Delton Chen, verbeeldingen over hoe het anders kan en de straat op om onze stem te laten horen zijn daarom allemaal belangrijk om het hoofd te bieden aan de vele problemen die we hebben op te lossen.

Onze dossiers