Van gevelbeek tot dakbioscoop — Wij gaan even op vakantie

-

Hoi, Ed en Chris hier 🌞 Het ‘hier en nu’ is een moment dat eeuwen beslaat. In de Atlas van het Lange Nu schrijven we daarom over historische onderstromen, maatschappelijke denkramen en inspirerende toekomstscenario’s.

Beste allemaal,

De zomervakantie is begonnen, en ook wij zullen wat rust nemen de komende maand, en het langere nu wat meer zoeken in het vertragen van het heden, dan in het schrijven van de nieuwsbrieven. Dat zal ons er uiteraard niet van weerhouden een boekje te lezen of een podcastje te luisteren. Daarom in deze editie wat kijk- en luistervoer voor de zomer, en wat poreuze verfrissing in tijden van klimaatstress.

Chronoscoop

🎞

Openluchtbioscoop op  woensdag 30 augustus en vrijdag 1 september

Wat ook bij de zomer hoort is in de openlucht film kijken. Tugela85, een kunst- en cultuurbroedplaats op de Tugelaweg 85 in Amsterdam vroeg ons of wij dit jaar van hun dakbioscoop een chronoscoop wilden maken. We hebben twee films uitgekozen die op 30 augustus en 1 september getoond zullen worden. Helaas mogen we de titels van de films nog niet noemen, maar gelukkig mogen we de inhoud ervan wel omschrijven.

De bar is open vanaf: 20.00 uur. De film begint rond 20:30 voorafgegaan aan een intro door ons. Tickets zijn €7,50 aan de deur verkrijgbaar en kunnen zowel met pin en contant betaald worden. Reserveren kan via reserveren@tugela85.nl (aan te raden want er is beperkt plek!).

Grootvader van het Lange Nu

🎬

Op woensdag 30 augustus duiken we in het leven van Stewart Brand.
Steward Brand (links)

Voor wie ’m niet kent: Stewart Brand is een van de grondleggers van het idee dat technologie ons kan bevrijden en emanciperen; van zelf je groente verbouwen tot de personal computer als platform voor zelfexpressie. Brand was de grondlegger van de Whole Earth Catalogue, richtte de eerste online gemeenschap op, The Well, en stond aan de wieg van de Long Now Foundation. In zijn hippiejaren pionierde hij met LSD samen met Ken Kesey en de Merry Pranksters Acid Test, kreeg les van Buckminster ‘Spaceship Earth’ Fuller en vandaag de dag probeert hij aan de hand van de-extinction de mammoet terug te brengen. Met andere woorden, Brand is een kleurrijk figuur die als een soort Forrest Gump altijd op het juiste moment op de juiste plek is, en daarmee onderdeel is geworden van de cultuurgeschiedenis van zowel hippies als hackers.

Voor zover we weten is deze documentaire nog niet eerder vertoond in Nederland.

Samen met Brian Eno bedacht Brand de ‘Pacing Layers’. Wij hebben dat hierboven vertaald als tempolagen. Het is een denkmodel dat de wereld ziet als een verzameling processen die ieder op een andere snelheid bewegen. Als het systeem in balans is, dan ondersteunen de lagen elkaar. De snellere lagen zijn innovatief en breken met wat gewoon of normaal is. De langzamere lagen geven stabiliteit en kader en controleren de snellere lagen. Snel leert, langzaam herinnert. Snel krijgt alle aandacht, en langzaam heeft alle macht. Maar wanneer de snelheden niet in balans zijn, dan kraakt het systeem. Denk aan hoe de Sovjet-Unie mode en commercie op het ritme van infrastructuur probeerde te plannen. Of hoe vandaag de natuur zo snel verandert dat alle lagen die erboven liggen ontregeld raken. / In deze video vertellen Paul Saffo en Stewart Brand meer over Pace Layer Thinking.

Alles of niets

🎬

Op vrijdag 1 september ondernemen we een trippy zoektocht naar de betekenis van het bestaan.
Het kapelletje waar Qohen Leth woont.

In deze ondergewaardeerde Terry Gilliam-film uit 02013 volgen we de introverte, aan huis gekluisterde computerprogrammeur Qohen Leth (een verwijzing naar het Bijbelse boek Prediker, oftewel Ecclesiastes (geromaniseerd: Qōheleṯh). Hij woont in een kleine kapel naast een sekswinkel in een vieze stad gevuld met reclames die om zijn aandacht schreeuwen. In het bizarre parallelle universum dat Gilliam schept, is Qohen naarstig op zoek naar betekenisgeving. Ironisch genoeg hoopt hij dat te vinden door wiskundig te bewijzen dat alles nul is, nada, niks. Als je niet bang bent voor een flinke dosis weirdness en je filosofisch geprikkeld wil worden, dan is dit jouw film.

Chrononauten Luisterlijst

🎧

Een rijkgevuld Spotify-lijstje met onze favoriete podcasts voor bij je wandeling, autorit of poedelbadje. Ezra Klein en Azeem Azhar zijn een beetje oververtegenwoordigd, maar er zitten ook veel andere favoriete shows van ons tussen, zoals Imaginary Worlds, In Our Time, Many Minds en The Rest is History.

Bouwstenen voor de Poreuze Stad

🌱

#solarpunk #poreuzestad
— Groeiluifel —

De onderstaande groeiluifels bieden een uitkomst voor verkoelende vegetatiestructuren in de krappe straten van het Spaanse Valladolid. Kijk voor meer informatie hier of bekijk dit filmpje. De aan de gevels opgespannen luifels hebben een ingezaaide hydroponische ondergrond, voorzien van een irrigatiesysteem en een waterafvoer. Voor meer informatie, zie de website van de makers, Singular Green.

— Mosbeton —

Vanuit de TU Delft is Respyre ontstaan, een bedrijf dat een poreus soort beton heeft ontwikkeld dat levende organismen verwelkomt, en met name mossen. Met beton kunnen elementen gemaakt worden of het kan over een gevel of constructieve laag heen gespoten worden. Omdat de mossen geen wortels maar rizomen hebben, blijven ze goed zitten en blijft het beton intact. In tegenstelling tot andere groenegevelsystemen heeft mosbeton volgens de makers geen ophangsystemen en irrigatie nodig, de mossen kunnen prima voor zichzelf zorgen. Overigens noemen de makers hun vinding zelf officieel niet mosbeton, maar bioreceptive concrete.

Het product is nog volop in ontwikkeling, en er wordt geëxperimenteerd met het vermossen van viaducten en geluidswallen. Een van de overgebleven torens van de Bijlmerbajes zal in de nabije toekomst misschien ook een mosbehandeling krijgen. Voor meer info, check hun website en volg de start-up op Insta.

— Daksloot —
De daksloot getekend door Jan Cleijne. Onderdeel van Alles Komt Goed, Amsterdam 2093, Indrukken uit de Gewortelde Tijd (Concerto Books, 2024)

De daksloot komt uit onze eigen speculatieve koker en is samen met de gevelbeek en de vegetatietrap onderdeel van een set bouwelementen die voor de blauw-groene dooradering van de Poreuze Stad moeten zorgen. Althans zoals wij die voor ons zien in ons aanstaande boek. Wat betekent dat in de Poreuze Stad naast regen op je zolderraam er ook een kabbelend beekje met bioluminicenrende paddestoeltjes onder je raam loopt, en dat je in de vroege ochtend wellicht gewekt kunt worden door een kwakende kikker op je vensterbank. Samenleven met de natuur is magische, maar soms ook heel irritant.

Voor nu een fijne zomer gewenst!

Veel groeten,
🌞 Edwin en Christiaan 

Onze dossiers