We zijn nog nooit zo romantisch geweest

  0
  86

  Koning Willem-Alexander en zwartgeklede gothics, Montessorischolen en de Partij voor de Dieren, ambachtelijk brood en het blad Happinez — het zijn allemaal fenomenen die stammen uit de romantiek. Deze beweging, zo’n tweehonderd jaar geleden ontstaan, is wel ‘de grootste verandering in het westerse bewustzijn ooit’ genoemd.

  Filosoof en journalist Hans Kennepohl beschrijft de invloed van de romantiek op allerlei onderdelen en aspecten van ons leven: van onze geboorte tot voorbij onze dood, van het eten dat we dagelijks tot ons nemen tot het nationalisme dat telkens weer de kop opsteekt. Terwijl het romantische levensgevoel in de jaren zestig nog beperkt bleef tot een subcultuur die in opstand kwam tegen de gevestigde orde, heeft het zich in de laatste decennia ontwikkeld tot de mainstream van de samenleving. Het ideaal van authenticiteit, ‘jezelf zijn’, is voor veel mensen een vervanging voor religie. We zijn nog nooit zo romantisch geweest.

  Zie ook Build in Public #07 / Vier manieren om naar de toekomst te kijken

   

  Auteur
  Hans Kennepohl (1967) is filosoof en journalist. Hij is artistiek leider van debatcentrum Arminius in Rotterdam en eigenaar van het bureau Serious Culture. Hij studeerde filosofie en sociale geografie en was jarenlang voorzitter van filosofisch café Felix & Sofie. Kennepohl houdt zich al jaren bezig met het onderwerp van dit boek.

  Pers
  ‘De grote attractie van zijn boek zit niet in de laatste plaats in de aansprekende, vaak hilarische voorbeelden. Hij schrijft onder meer over thuis bevallen, de vermeende onschuld van het kind, de studiekeuze (liever iets wat je leuk vindt dan wat nuttig is), de jeugdcultuur, de dierenliefde (al noemt hij de wilde natuur een tikje te ‘wreed’ voor ‘onze tere romantische harten’), Numi-thee (gezond, natuurlijk en ambachtelijk) en de terugkeer van ‘vergeten groenten’- telkens blijkt er een romantische oorsprongte zijn.’
  – Arnold Heumakers, NRC Handelsblad ****

  ‘De romantiek is nooit weggeëbd, die is doorgegaan op een zegetocht.’ Olaf Tempelman, de Volkskrant

  ‘We zijn nog nooit zo romantisch geweest werpt in zijn alomvattendheid een verassend licht op talloze debatten die we vandaag de dag voeren.’, De Correspondent