Oog in oog met Gaia: acht lezingen over het Nieuwe klimaatregime

  0
  90

  In Oog in oog met Gaia stelt de Franse filosoof en wetenschapsantropoloog Bruno Latour dat de natuur niet langer de stabiele achtergrond vormt van ons doen en laten. We zijn toegetreden tot het tijdvak van het antropoceen. In dat tijdvak dringen de ecologische gevolgen van het menselijk handelen zich hardhandig op de voorgrond. We meenden dat er vrede heerste, maar we zijn in oorlog.

  Gaia
  De ecologische mutatie die zich voltrekt, betitelt Latour als het Nieuwe Klimaatregime. De oude natuur wijkt voor een wezen in beweging, waarin menselijke activiteit en natuurlijke wereld talloze onverwachte verbindingen aangaan: Gaia. Latour neemt de controversiële Gaia-hypothese van James Lovelock als uitgangspunt, en zet daarnaast rechtsfilosofie en kunst in om de politieke, religieuze en wetenschappelijke dimensies van het verouderde natuurbegrip te ontwarren. Zo legt hij in dit ongemeen rijke en verrassende boek de basis voor een hoogst noodzakelijke politisering van de ecologie – voor onze terugkeer op Aarde

  Gifford-lezingen
  Dit boek is voortgekomen uit de cyclus Gifford-lezingen in Edinburgh. De lezingen zijn uitgebreid en volledig herschreven, met behoud van de oorspronkelijke toon en stijl. Latour koppelt denken-in-actie en humor aan een fabelachtige eruditie, maar schuwt de polemiek niet.

  Over Bruno Latour
  Bruno Latour is een Franse filosoof en antropoloog. Tot zijn bekendste boeken behoren Laboratory Life (1979), Nous n’avons jamais été modernes (1991) en Où atterrir? (2017; Waar kunnen we landen?, 2018). In 2020 ontving hij in Amsterdam de Spinozalens. Bruno Latour is als emeritus hoogleraar verbonden aan de master kunst en politiek van Sciences Po in Parijs.

  Zie ook de Chrononauten #0011 / 💬 Wie is de held in de transitiemythe en kan een mythe ook onheroïsch zijn?